לקביעת תור
מלאו את הפרטים שלכם ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם האפשרי
הקשר בין תפקוד מיני, בריאות הלב ושינוי אורח חיים
רקע כללי
תפקוד מיני ירוד (Erectile Dysfunction – ED) הוא תופעה נפוצה בעלת השפעה משמעותית על איכות החיים של גברים בגיל הביניים ומעלה. מדובר בקושי מתמשך להשיג או לשמור על זקפה באיכות מספקת לקיום יחסי מין. מעבר להשפעה הרגשית והזוגית, בשנים האחרונות הולכת ומתבססת ההבנה כי ED עשוי לשמש כ"סמן מוקדם" לבעיות לב וכלי דם, ולהתריע על סיכון קרדיווסקולרי מוגבר עוד לפני הופעת תסמינים קלאסיים של מחלת לב.
הפרעות בתפקוד המיני חולקות גורמי סיכון מרכזיים עם מחלות לב טרשתיות, ובהם: יתר לחץ דם, סוכרת, השמנת יתר, דיסליפידמיה (שומנים בדם), עישון וחוסר פעילות גופנית – בנוסף לסטרס ואיכות שינה ירודה, כולל דום נשימה בשינה. כל אלה פוגעים בתפקוד האנדותל – השכבה הפנימית של כלי הדם – וכך נפגעת זרימת הדם לא רק לשריר הלב אלא גם לפין.
השפעת גורמי הסיכון המרכזיים
סוכרת
גורמת לנזק מצטבר לכלי דם קטנים (מיקרו-אנגיופתיה) ולפגיעה בעצבים (נוירופתיה). השילוב בין ירידה בזרימת הדם לבין פגיעה בהולכה העצבית לפין פוגע משמעותית ביכולת להשיג ולשמור על זקפה.
יתר לחץ דם
לחץ דם גבוה לאורך זמן פוגע בגמישות כלי הדם, מאיץ טרשת עורקים ומקטין את יכולת ההתכווצות וההתרחבות של כלי הדם בעת גירוי מיני. חלק מהתרופות ליתר לחץ דם אף עלולות להחמיר ED.
טרשת עורקים
תהליך מצטבר של שקיעת כולסטרול ויצירת פלאקים בדפנות כלי הדם. מתבטאת לא רק בעורקי הלב (כתעוקת חזה או אוטם), אלא גם בצליעה לסירוגין: כאב ברגליים בעת הליכה על רקע חסימה בעורקי הרגליים – מעיד על מחלת עורקים היקפית, פגיעה בתפקוד הכלייתי והחמרה של יתר לחץ דם, הפרעת זרימת דם במוח: לרבות אירוע מוחי.
אי ספיקת לב
תפוקת לב נמוכה שגורמת לירידה באספקת הדם לאיברי המין ולפגיעה בזקפה. בנוסף, תרופות רבות לאי ספיקת לב (כגון בטא-בלוקרים או משתנים) עלולות להחמיר את התפקוד המיני.
הפרעת נשימה בשינה (Obstructive Sleep Apnea)
גורמת לירידת ריווי החמצן בדם (היפוקסיה) בלילה, לעלייה בלחץ הדם הריאתי, להפרעות קצב לב ולפגיעה בתפקוד כלי הדם. מספר מחקרים מצאו קשר בין דום נשימה בשינה לבין ED, כאשר טיפול ב-CPAP עשוי לשפר את התפקוד המיני.
המחקר
המחקר פורסם בשנת 2011 בכתב העת Archives of Internal Medicine, בדק האם שינוי באורח החיים וטיפול תרופתי בגורמי סיכון קרדיווסקולריים עשויים לשפר את התפקוד המיני בגברים עם ED.
במחקר נכללו 740 משתתפים מארבע מדינות (איטליה, ארה"ב, ניגריה ואיראן), עם משך מעקב של עד שנתיים. מדד התפקוד המיני שנבדק היה IIEF-5 – סולם בין 5 ל-25 נקודות, כאשר ציון נמוך מעיד על הפרעה חמורה יותר.
סולמות להערכת הסיכון
שאלון הערכת תפקוד מיני (IIEF-5)
מס | שאלה | |
1 | עד כמה אתה בטוח ביכולתך להשיג זקפה בעת גירוי מיני? | כלל לא בטוח (1) לא בטוח (2) בטוח חלקית (3) די בטוח (4) בטוח מאוד (5) |
2 | באיזו תדירות היו הזקפותיך חזקות מספיק לחדירה? | כמעט אף פעם (1) לעיתים רחוקות (2) לעיתים (3) ברוב הפעמים (4) כמעט תמיד (5) |
3 | באיזו תדירות הצלחת לשמור על זקפה לאחר חדירה? | כמעט אף פעם (1) לעיתים רחוקות (2) לעיתים (3) ברוב הפעמים (4) כמעט תמיד (5) |
4 | עד כמה קשה היה לשמור על זקפה עד לסיום קיום יחסי מין? | קשה מאוד (1) קשה (2) בינוני (3) מעט קשה (4) כלל לא קשה (5) |
5 | עד כמה היית מרוצה מקיום היחסים המיניים שלך באופן כללי? | כלל לא מרוצה (1) לא מרוצה (2) מרוצה חלקית (3) די מרוצה (4) מרוצה מאוד (5) |
פירוש הציון הכולל
22–25 תפקוד תקין
17–21 הפרעה קלה
12–16 הפרעה קלה-בינונית
8–11 הפרעה בינונית
5–7 הפרעה חמורה
משמעות קלינית והמלצות
ED הוא סימן מוקדם לבעיה בכלי הדם – התרעה מוקדמת על סיכון מוגבר לאירוע לבבי או מוחי. לכן, ההתמודדות לא צריכה להסתכם בכדור, אלא להוביל לבירור כולל:
סיכום
ED אינו תופעה טבעית של הגיל, אלא לא פעם הסנונית הראשונה למחלה וסקולרית משמעותית.
השילוב בין בירור לבבי ושינוי אורח חיים הוא בטוח, מבוסס מחקר, ומוביל לשיפור ממשי באיכות החיים.
לגברים מעל גיל 40 – ובעיקר למי שיש לו גורמי סיכון – ירידה בתפקוד המיני צריכה להוביל לבדיקה אצל קרדיולוג, הערכת שומנים ולחץ דם, ושיחה כןה על אורח חיים.
בריאות מינית מתחילה בלב בריא.
אולטרסונוגרפיה של עורקי התרדמה (Carotid Ultrasound):
בדיקת דופלקס או מדידת עובי אינטימה-מדיה (Carotid IMT) מאפשרות זיהוי פלאקים טרשתיים, גם בקרב מטופלים ללא תסמינים. נוכחות פלאקים מהווה עדות למחלה טרשתית מערכתית, ומצדיקה החמרת דרגת הסיכון הקרדיווסקולרי.
מדד סידן בעורקים הכליליים (Coronary Artery Calcium – CAC Score):
סריקת CT לא פולשנית לזיהוי הסתיידויות טרשתיות בעורקי הלב. ציון סידן גבוה (CAC >100) מעיד על נוכחות טרשת עורקים מתקדמת, גם בהיעדר תסמינים, ומנבא סיכון גבוה לאירועים קרדיווסקולריים. תוצאה זו עשויה להוביל להתחלת טיפול תרופתי מונע, גם כאשר החישוב הסטנדרטי מצביע על סיכון נמוך או בינוני.
אקו לב במאמץ (Stress Echocardiography):
בדיקה דינמית המשולבת בהעמסה גופנית (או פרמקולוגית), המאפשרת זיהוי איסכמיה סמויה ושינוי בתפקוד הלב ולחץ דם תחת מאמץ. הבדיקה מתאימה במיוחד למטופלים עם גורמי סיכון מרובים או תלונות לא ספציפיות, כאשר יש צורך לשלול מחלה כלילית גם בהיעדר ממצאים ברורים במנוחה.
סיכום
יתר לחץ דם לרוב אינו מופיע כבעיה בודדת, אלא משתלב עם גורמי סיכון נוספים כמו סוכרת, השמנה, דיסליפידמיה והיסטוריה משפחתית של מחלות לב. זיהוי של ערכי לחץ דם גבוה מחייב הערכה קרדיולוגית מקיפה – במטרה לאתר מוקדם סיבוכים נלווים כגון פגיעה בלב, בכליות או בכלי הדם, ולהעריך את רמת הסיכון הקרדיווסקולרי הכוללת של המטופל. בהתאם להערכה זו, ניתן להתאים טיפול מדויק ולבנות תוכנית מעקב אישית. בדיקת קרדיולוג מהווה שלב מרכזי בתהליך האבחון וההכוונה לטיפול נכון.
מאמרים נוספים לקריאה: