אקו לב במאמץ - למה חשוב לעשות בדיקה ולמה דווקא אצל הרופא, ולמה בכלל לעשות?

בדיקת אקו לב במאמץ – מהי וכיצד היא מתבצעת?

בדיקת אקו לב במאמץ היא בדיקה דינמית המשלבת הדמיה של מבנה הלב ותפקודו באמצעות אולטרסאונד יחד עם הערכה של תגובת הלב למאמץ. הבדיקה מבוצעת על גבי מסילת ריצה (הליכון), אופניים נייחים או, במקרים מסוימים, באמצעות מתן תרופה בשם דובוטמין (Dobutamine), אשר מגבירה באופן הדרגתי את קצב הלב ומדמה בכך את התגובה הפיזיולוגית של הלב למאמץ.

מטרת הבדיקה

מטרתה העיקרית של בדיקת אקו לב במאמץ היא להעריך את אספקת הדם לשריר הלב לכל אזור מסוים של הלב במהלך מאמץ. ירידה כזו עשויה להעיד על היצרות בעורקים הכליליים (מחלת לב איסכמית). בנוסף, הבדיקה מאפשרת הערכה של תפקוד המסתמים בזמן מאמץ, איתור בעיות בזרימת הדם דרך המסתמים ובחינת כושר ההתכווצות והרפיה של שריר הלב תחת עומס.

אופן ביצוע הבדיקה

שלב המנוחה: תחילה, מבוצע אקו לב רגיל (אקו חיצוני דרך בית החזה – TTE) כדי להעריך את תפקוד הלב בתנאי מנוחה.


שלב המאמץ: הנבדק מתבקש לבצע מאמץ פיזי על מסילה נעה או אופניים נייחים. המאמץ מתבצע בהתאם לפרוטוקולים שונים, המאמץ נועד להגברת קצב הלב ועומס העבודה על הלב באופן הדרגתי, עד להגעה לדופק מטרה. דופק זה מחושב לפי גיל הנבדק ומטרתו לאתגר את הלב בתנאי סטרס ולחשוף חסרים באספקת הדם. אם הנבדק אינו מסוגל לבצע מאמץ פיזי מספק, ניתן לדמות מאמץ בעזרת מתן תרופת דובוטמין, אשר מעלה את קצב הלב בהדרגה.


שלב ההתאוששות: כאשר דופק המטרה מושג, המאמץ מופסק, או במקרה של מאמץ פרמקולוגי – לאחר הפסקת מתן התרופה. מיד לאחר מכן, מתבצע אקו לב נוסף כדי לבדוק את השפעת המאמץ על תפקוד שריר הלב והמסתמים. במקרים של היצרות עורקית, ניתן לזהות החלשות בתנועת הלב באזור המסופק על ידי אותו עורק, דבר המחשיד לקיום הצרות או חסימה בעורק ומצריך המשך בירור.

אינדיקציות לביצוע הבדיקה

בדיקת אקו לב במאמץ מומלצת במקרים הבאים:


  • בירור תלונות על כאבי חזה או קוצר נשימה
  • אבחון מחלת לב איסכמית או היצרות בעורקים הכליליים
  • הערכה של תפקוד הלב לאחר התקף לב או ניתוח מעקפים
  • הערכה של תפקוד הלב לאחר התערבות בצנתור
  • הערכת תפקוד מסתמי הלב תחת עומס
  • הערכת תפקוד לבבי בחולים עם חשד לאי ספיקת לב
בדיקת אקו לב במאמץ
ד״ר איליה ליטובצ׳יק מבצע בדיקת אקו לב במאמץ

פענוח תוצאות הבדיקה

קרדיולוג מומחה שמבצע את הבדיקה יבחן את ההבדלים בין תפקוד הלב במנוחה לבין תפקודו לאחר המאמץ:


  • תפקוד תקין של שריר הלב בשיא מאמץ מעיד על אספקת דם תקינה לכל האזורים.
  • אזורים מסוימים בשריר הלב שאינם מתכווצים בצורה מספקת בזמן מאמץ יכולים להעיד על היצרות או חסימה בעורקים הכליליים.
  • זיהוי הפרעות בתפקוד המסתמים בזמן מאמץ עשוי להצביע על החמרת אי ספיקה או היצרות מסתמית בתנאי עומס.
  • ירידה בתפקוד הלב, הרחבת מדורי הלב, הגברת לחצי המילוי של הלב ועליית לחץ הדם בעורק הריאה יכולים להעיד על אי ספיקת לב או יתר לחץ דם ריאתי.

משמעות הממצאים ואפשרויות טיפול

בהתאם לתוצאות הבדיקה, יוכל הרופא להמליץ על המשך בירור וטיפול מותאם. במקרה של עדות למחלת לב איסכמית, ניתן להמליץ על צנתור לבבי להערכת חומרת ההיצרויות ולקביעת הצורך בהתערבות (הרחבה עם תומכן או ניתוח מעקפים). כמו כן, במקרה של פגיעה בתפקוד המסתמים, ניתן לשקול טיפולים תרופתיים או תיקון ניתוחי לפי הצורך.

סיכום

בדיקת אקו לב במאמץ היא כלי אבחוני חשוב להערכת מחלות לב איסכמיות ותפקוד הלב תחת עומס. הבדיקה מספקת מידע קריטי על אספקת הדם לשריר הלב, תפקוד המסתמים וכושר ההתכווצות של הלב במאמץ. מדובר בבדיקה בטוחה, לא פולשנית ובעלת רגישות גבוהה לזיהוי בעיות לבביות משמעותיות, אשר מאפשרת לרופא לקבל החלטות טיפוליות מושכלות בהתאם למצבו הקליני של המטופל.

מאמרים נוספים לקריאה:

הצג עוד
לקביעת תור
Made on
Tilda