לקביעת תור
מלאו את הפרטים שלכם ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם האפשרי
אי ספיקת לב: מחלה מערכתית ומורכבת ברפואה המודרנית
רקע ושכיחות
אי ספיקת לב (Heart Failure) היא מהתסמונות הקרדיולוגיות המרכזיות של המאה ה־21 ומהווה אתגר רפואי הולך וגדל. מדובר במצב בו הלב אינו מצליח לספק תפוקת דם מספקת לצורכי הגוף – עקב ירידה ביכולת ההתכווצות (סיסטולה), קושי בהרפיה ומילוי (דיאסטולה), או שילוב של השניים.
בישראל, שכיחות המחלה נאמדת בכ-2%–3% מהאוכלוסייה הבוגרת, ומעל 10% בקרב בני 70 ומעלה. מגמה דומה נצפית ברחבי העולם, עם למעלה מ־64 מיליון חולים מאובחנים. הגידול בשכיחות מוסבר בגורמים כגון הזדקנות האוכלוסייה, עלייה בשיעור ההשמנה והסוכרת, יתר לחץ דם, מחלת כליות כרונית, פרפור פרוזדורים, וכן אבחון מוגבר של מצבים שבעבר לא אובחנו, כמו עמילואידוזיס לבבי (ATTR).
פתופיזיולוגיה: לב חזק וגמיש – לא רק כוח, אלא גם דינמיקה
התפיסה הרווחת של "לב חזק" איננה שלמה. הן התכווצות (סיסטולה) והן הרפיה (דיאסטולה) הן תהליכים אקטיביים הדורשים אנרגיה. לב תקין הוא כזה שמסוגל להתכווץ ביעילות ולהתרחב בגמישות, וכשל בכל אחד מן השלבים הללו מוביל לאי ספיקת לב.
כאשר "המשאבה" אינה מתפקדת היטב:
אי ספיקת לב עלולה להופיע כתוצאה מהתכווצות ירודה (HFrEF) או בתפקוד שמור של מקטע פליטה עם קשיחות דיאסטולית (HFpEF). הסוג הדיאסטולי נפוץ יותר בקרב נשים, קשישים וחולים עם יתר לחץ דם, סוכרת ועמילואידוזיס.
גורמי סיכון עיקריים
תסמינים: גודש כמנגנון מרכזי והשלכות מערכתיות
למרות השונות בין סוגי אי ספיקת הלב, מאפיין קליני מרכזי הוא גודש– מצב בו הלב אינו מרוקן את הדם ביעילות, מה שמוביל להצטברות נוזלים בגוף.
אבחון: מהקליניקה לדימות מתקדמות
האבחון מתבסס על סימפטומים כמו קוצר נשימה, עייפות וצבירת נוזלים, וכולל שילוב של בדיקה קלינית, דימות, ובדיקות דם:
מניעה – שיפור חוסן הלב והחולה
מניעה ראשונית:
מניעה שניונית:
פרוגנוזה
אי ספיקת לב היא מחלה כרונית עם החמרות אפיזודיות. כל אירוע של החמרה חריפה – כמו בצקת ריאות או פרפור מהיר – מהווה נקודת מפנה בפרוגנוזה ומעלה את הסיכון לתמותה ולירידה תפקודית.
סיכום
אי ספיקת לב היא תסמונת דינמית, מערכתית ורב-תחומית.
האבחון המדויק, ההבנה המכנית של הפתולוגיה, והטיפול המותאם – הן תרופתי והן התנהגותי – הם המפתח לשיפור מהלך המחלה והפחתת תמותה.
אנו נמצאים בעידן של מהפכה טיפולית ב-HFpEF, ולראשונה ניתן להציע למטופלים תקווה ממשית לשיפור איכות חיים ושרידות.
מאמרים נוספים לקריאה: